Ερώτηση κ.Κατσαφάδου για τους επιτόπιους ελέγχους ΣΔΟΕ-OLAF για φαινόμενα διαφθοράς στην Ελλάδα

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ , Ά ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ

Ερώτηση για τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούνται από κοινού με το ΣΔΟΕ και την OLAF στην Ελλάδα από το 2015 μέχρι σήμερα, κατέθεσε ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος στους Υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στην ερώτησή του ο κ. Κατσαφάδος επισημαίνει ότι κατόπιν αιτήματος της OLAF προς τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, το ΣΔΟΕ παρέχει την επιχειρησιακή του συνδρομή για να πραγματοποιούνται οι επιτόπιοι έλεγχοι σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στην Ελλάδα με στόχο τη διερεύνηση φαινομένων απάτης, παρατυπίας και διαφθοράς.

Ο Βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος θεωρεί ότι οι από κοινού επιτόπιοι έλεγχοι είναι βαρύνουσας οικονομικής σημασίας για την προστασία του εθνικού προϋπολογισμού, ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς, πόσοι είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι που έχουν διενεργηθεί από το ΣΔΟΕ και την OLAF από κοινού, πόσοι από αυτούς ολοκληρώθηκαν από το ΣΔΟΕ με τη σύνταξη τελικής έκθεσής του, αλλά και ποιες ενέργειες έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με αυτές τις εκθέσεις.

Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων από τον Ενωσιακό προϋπολογισμό προγραμμάτων (επιχορηγήσεις – ενισχύσεις του συνόλου των Ενωσιακών Ταμείων), τo ΣΔΟΕ αποτελεί από το 2014 και εφεξής τον κύριο συνεργάτη της Γενικής Δ/νσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Anti – Fraud Office –OLAF ) για την διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων στην Ελλάδα, σε νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, σε πανελλαδική εμβέλεια, με στόχο τη διερεύνηση φαινομένων απάτης ή/και παρατυπίας και διαφθοράς.

Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε φορά κατόπιν αιτήματος της OLAF  προς την Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (Γραφείο AFCOS) το ΣΔΟΕ παρέχει την επιχειρησιακή του συνδρομή στην OLAF για την υλοποίηση των υπ’ όψιν ελεγκτικών επιτόπιων επαληθεύσεων και κάθε άλλο στοιχείο ή και πληροφορία που θα ζητηθεί στη διάρκεια των εν λόγω επαληθεύσεων και μετά το πέρας αυτών.

Σύμφωνα με το εθνικό και κοινοτικό συναφές νομικό πλαίσιο, η OLAF ολοκληρώνει τις ενέργειές της ερευνών, ανά ελεγχόμενη κάθε φορά οντότητα, με την σύνταξη της Τελικής Έκθεσής της, ερευνών που φέρει αμιγώς διοικητικό χαρακτήρα, που μπορεί συνοδεύεται (ανά περίπτωση) από Συστάσεις της απευθυνόμενη στο ΣΔΟΕ ή και σε άλλες αρχές του ελληνικού δημοσίου, ανάλογα με τα ζητηθέντα, για την συνέχιση και ολοκλήρωση, από πλευράς των εθνικών αρχών, ερευνών.

Σε κάθε περίπτωση, το ΣΔΟΕ, εφόσον συνδράμει την OLAF στην διεξαγωγή και υλοποίηση των ως άνω επιτόπιων ερευνών, εκδίδει συναφή εντολή ελέγχου και συστήνεται ελεγκτικό συνεργείο το οποίο αποτελείται μεταξύ άλλων και από Ευρωπαίους ελεγκτές της OLAF. Με την ολοκλήρωση των επιτόπιων ελεγκτικών του επαληθεύσεων το ΣΔΟΕ υποχρεούται, -όπως ορίζεται, βάσει του οικείου εθνικού νομικού πλαισίου – να προβεί στην σύνταξη της Τελικής Έκθεσής του, στην οποία θα περιγράφονται τα συναφή πορίσματά του.

Επειδή οι ως άνω από κοινού επιτόπιοι έλεγχοι είναι βαρύνουσας σημασίας οικονομικής για την προστασία του εθνικού προϋπολογισμού και αντιστοίχως των Ενωσιακών δημοσιονομικών δαπανών,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Από το έτος 2015 έως σήμερα πόσους, από κοινού, επιτόπιους ελέγχους έχει διενεργήσει το ΣΔΟΕ με την OLAF, κατόπιν αιτήματός της, με ποια ημερομηνία εκκίνησης των εν λόγω υποθέσεων (ανά υπόθεση); Πόσοι από αυτούς τους επιτόπιους ελέγχους ολοκληρώθηκαν από το ΣΔΟΕ με τη σύνταξη Τελικής Έκθεσής του και με ποια ευρήματα; Απεστάλησαν οι εν λόγω Τελικές Εκθέσεις του ΣΔΟΕ προς ενημέρωση και συσχέτιση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (OLAF) για τις περαιτέρω ενέργειές της;
  2. Ποιες οι ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών, σχετικά με τις αποσταλείσες εκθέσεις του ΣΔΟΕ;
  3. Στην περίπτωση των εν εξελίξει (ήτοι μη ολοκληρωθέντων ελέγχων του ΣΔΟΕ) ποιες οι επίσημες ενέργειες της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (Γραφείο AFCOS) του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, σε σχέση με την OLAF, το ΣΔΟΕ ή και τις Εισαγγελικές Αρχές, για την επίσπευσή και ολοκλήρωσή τους από το ΣΔΟΕ, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό οικονομικό τους ενδιαφέρον και την εθνική υποχρέωση των κρατών μελών της ΕΕ να συνεργάζονται με την Επιτροπή για την πρόληψη και πάταξη φαινομένων απάτης, παρατυπίας και διαφθοράς;

Πειραιάς 8 Μαρτίου 2018

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κώστας Κατσαφάδος

Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s