Δεν δίνουν το Επίδομα Κινδύνου στους ΟΥΚΑΔΕΣ μας – Τι απαντά το ΥΕΘΑ

 11 Φεβρουαρίου 2018
Ερώτηση 2438/9-1-18 της Βουλής των Ελλήνων

 

Με την από 22-05-2017 και υπ’ αριθμόν Φ. 841/26/38463 Σ. 7925 (ΦΕΚ 1762 Β’/22-05-2017) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, περί του καθορισμού του ύψους, των δικαιούχων, των όρων και των προϋποθέσεων χορήγησης επιδομάτων κινδύνου και ειδικών αποζημιώσεων που καταβάλλονται στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ορίστηκε μεταξύ άλλων ότι από 1-1-2018 περικόπτονται τα επιδόματα επικινδυνότητας (Υποβρυχίου Καταστροφέα, Πτώσης Αλεξιπτωτιστή και Εξουδετέρωσης Ναρκών) σε συγκεκριμένες κατηγορίες στελεχών των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικότερα σε όσους υπηρετούν εκτός της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
Κατά της ως άνω επίμαχης απόφασης έχουν ήδη προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας περισσότεροι από διακόσιοι μόνιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των τριών ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν και ότι δημιουργούνται με τον τρόπο αυτόν αξιωματικοί δύο ταχυτήτων.
Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα σχετικών με την Εθνική Άμυνα ενημερωτικών μέσων, η εφαρμογή της επίμαχης ΚΥΑ πρόκειται να προκαλέσει κλίμα αβεβαιότητας, αρνητισμού, ανισότητας και αποδιοργάνωσης σε έναν από τους πλέον ευαίσθητους και κρίσιμους τομείς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία της ΔΥΚ και αποπροσανατολίζοντάς την από το έργο της, ενώ θα θέσει εκτός επιχειρησιακής ετοιμότητας αξιόμαχο έμψυχο δυναμικό της.
Θεωρείται μάλιστα δεδομένο ότι η εφαρμογή της επίμαχης ΚΥΑ θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στην συνοχή της ΔΥΚ, εφόσον οποιαδήποτε μετακίνηση στελέχους της σε άλλην υπηρεσία για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών, θα συνεπάγεται αυτόματα την απώλεια έως και του 50% των αποδοχών του ,λόγω της περικοπής των ως άνω επιδομάτων.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
1. Προτίθενται να ανακαλέσουν την επίμαχη ΚΥΑ, όσον αφορά στην περικοπή των επιδομάτων επικινδυνότητας για τα: στελέχη των ΟΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία υπηρετούν σε τομείς εκτός της ΔΥΚ;
2. Πρόκειται να αποφασιστεί η καταβολή των επιδομάτων αυτών ανεξαιρέτως σε όλα τα στελέχη των ΟΥΚ, ώστε να μπορεί το σύνολο του έμψυχου δυναμικού των ειδικών αυτών Μονάδων να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντα του;
Ο Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Απάντηση ΥΠΕΘΑ:
333
334

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s