Ο Πρόεδρος κ.Μανεσιώτης σε ημερίδα της ΕΣΕΕ

Γόνιμη η επιστημονική ημερίδα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ και της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας «Εμπόριο και Εμπορικός Συνδικαλισμός στον 20ο αιώνα: Η περίπτωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά»

αρχείο λήψηςΣτη  φωτό ο Πρόεδρος του ΕΣΠ κ.Νικόλαος Μανεσιώτης.

Η ιστορική εξέλιξη του εμπορικού κόσμου και του εμπορικού συνδικαλισμού στην πόλη του Πειραιά αποτέλεσε το θέμα της ημερίδας

 

που διοργάνωσε τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας, στο αμφιθέατρο της ΕΣΕΕ (Μητροπόλεως 42). Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Νίκος Μανεσιώτης, ενώ τις εργασίες της συντόνισαν οι Έφη Αβδελά, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών,του ΕΙΕ.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, έμπειροι ακαδημαϊκοί και νεότεροι ερευνητές παρουσίασαν πτυχές της διαδρομής του εμπορίου στον 20ό αιώνα, με αφορμή την έκδοση του λευκώματος Η Ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς: μία πρώτη ανάγνωση, και συζήτησαν εκτενώς πάνω στα πορίσματα της αρχειακής έρευνας που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΙΝΕΜΥ.
Ηκα ΒάλιαΑρανίτου, επιστημονική διευθύντρια της ΕΣΕΕ και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσίασε το έργο της ψηφιοποίησης και ανάδειξης των αρχειακών συλλογών των εμπορικών συλλόγων της χώρας, το οποίο υλοποιείται από το ΙΝΕΜΥ, και προέβαλε τα χαρακτηριστικά που στοιχειοθετούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και τον ρόλο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά. Ο κ. Νίκος Ποταμιάνος, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε στο ρυθμιστικό πλαίσιο για το εμπόριο κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα σε συνάρτηση με την ανάπτυξη του επαγγελματοβιοτεχνικού συνδικαλισμού. Ο κ. Βαγγέλης Αγγελής, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίουκαι επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕΜΥ, μίλησε για τη δράση του εμπορικού κόσμου και του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά.
Ο κ. Κώστας Λοΐζος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και εντεταλμένος διδασκαλίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, ανέλυσε τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κράτους και αγοράς, την οποία επιδίωκαν οι έμποροι του Πειραιά κατά την περίοδο του Φασισμού και του πολέμου (1936-1945). Η κα. Τζένη Λιαλιούτη, μεταδιδάκτορας ερευνήτρια στο ΚΕΙΝΕ της Ακαδημίας Αθηνάς και επιστημονική συνεργάτης του ΙΝΕΜΥ, περιέγραψε τη διαμόρφωση της ιδεολογίας και της ταυτότητας των εμπόρων στη μεταπολεμική περίοδο, μέσα από τις συνεδριάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά. Τέλος, ο κ. Κώστας Ελευθερίου, μεταδιδάκτορας ερευνητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕΜΥ, παρουσίασε όψεις της συλλογικής δράσης των εμπόρων στο πλαίσιο της Μεταπολίτευσης, με αναφορά στη δράση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.
Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησε γόνιμη συζήτηση των εισηγητών με τους συμμετέχοντες πάνω στα ενδιαφέροντα ερωτήματα, που ανέδειξε η αρχειακή έρευνα, αλλά και πάνω σε ζητήματα που αφορούν σε σημερινές όψεις των προκλήσεων, τις οποίες αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Φιλοδοξία του ΙΝΕΜΥ είναι η συγκεκριμένη εκδήλωση να αποτελέσει την αφετηρία μιας ουσιαστικής επικοινωνίας και συνέργειας με την ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία θα επιτρέψει την ανάδειξη του πολυσχιδούς έργου του Ινστιτούτου.

 

images

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s